Laskurit ekotekojen apuna!

Kun haluat muuttaa toimintatapaasi, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle, apuun tulevat erilaiset laskurit. Niitä on suhteellisen helppo käyttää ja ne antavat suuntaa minkälaisia muutoksia, pieniäkin sellaisia voit elämässäsi ja kulutuskäyttäytymisessäsi tehdä.

Voit haastaa mukaan, vaikka perheen, luokkakaverit, työporukan tai muun yhteisön.  Ei pidä kuitenkaan ahdistua laskureitten määrästä vaan niistä kannattaa valita itselleen mieluinen ja aloittaa vaikka ihan pienistä muutoksista. Jokaisen omilla ekoteoilla on vaikutus vallitsevaan tilanteeseen. Pienistä puroista kasvaa isoja virtoja!

– Esimerkkejä erilaisista laskureista

-Hiilijalanjälki                             https://ilmastodieetti.ymparisto.fi/ilmastodieetti/

-WWF ilmastolaskuri               www.ilmastolaskuri.fi

-Ekologinen jalanjälki              https://jalajalg.positium.ee/?lang=FI

-Itämeri jalanjälki                      http://wwwp.ymparisto.fi/itameri/

-Sitra elämäntapatesti             https://elamantapatesti.sitra.fi/

-Ylen kiertotaloustesti             https://yle.fi/aihe/kiertotaloustesti-miten-sina-pelastaisit-maapallon

-Lisää erilaisia laskureita löytyy esimerkiksi ympäristökeskuksen sivuilta https://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Kulutus_ja_tuotanto/Laskurit

Mikä sitten on ekologinen kädenjälki?

Uutena terminä jalanjäljen rinnalle on tullut Gregory Norrisin lanseeraama termi ekologinen kädenjälki. Lyhyesti se tarkoittaa sitä, että kun toimillaan saa jalanjälkeä pienennettyä vastaavasti kädenjälki kasvaa. Se on siis terminä positiivinen joskus negatiiviseksi informaatioksi luonnehditun jalanjäljen rinnalle.

Esimerkiksi voidaan ottaa ruoan hiilijalanjälki. Ruoan tuotanto ja sen ravintona käyttö nostaa hiilijalanjälkeä. Valinnoillaan voi vaikuttaa siihen kuinka iso se on omalla kohdalla. Jos pystyt kuitenkin toiminnallasi vähentämään syntyvää ruokahävikkiä silloin ekologinen kädenjälki kasvaa. Tiivistettynä siis, kun kädenjälki kasvaa, jalanjälki pienenee!

Jaa omat vinkkisi! Millä saadaan jalanjäljet pinenemään ja kädenjäljet kasvamaan?

Ina Fagerlund
Leader Varsin Hyvä ry
041-3138804
Kestävä kehitys/opiskelija