Etusivu » Yhteisölle » Tukimuodot ja kustannusmallit
Tukimuodon ja kustannusmallin valinnassa saat apua Varsin Hyvän henkilökunnalta. Olethan tarpeen mukaan yhteydessä meihin, niin mietitään juuri teidän hankkeeseenne sopiva tukimuoto ja kustannusmalli.
Yleishyödylliset investoinnit maaseudun toimintaympäristön kehittämiseen
Lisätiedot:
maaseutu.fi
Ruokavirasto.fi
Koulutushankkeissa parannetaan viljelijöiden, metsätalousyrittäjien ja muiden maaseudun yrittäjien ja toimijoiden osaamista ja koulutuksen saatavuutta.
Lisätiedot:
maaseutu.fi
Tiedonvälityshankkeessa jaetaan uusinta tietoa maaseudun yrittäjille ja muille toimijoille.
Tiedonvälityshankkeet tavoittelevat laajaa yleisöjä.
Lisätiedot:
maaseutu.fi
Kehittämishanke, jossa vähintään kaksi toimijaa etsii yhdessä ratkaisua haasteeseen. Edistetään uudistumista, uusia ratkaisuja, rohkeita kokeiluja, uusia kumppanuuksia ja verkostoitumista aluetasolla, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
Lisätiedot:
maaseutu.fi
Ruokavirasto.fi
Kun teet hankkeesi kustannusarviota, voit valita hanketyypistä riippuen kustannusmalliksi laskennalliset kustannukset 19 %, laskennalliset kustannukset 40 % tai tosiasialliset kustannukset. Maksutavaksi voit valita kustannusperusteisen tai tuotosperusteisen. Osassa hanketyyppejä kustannusmallia ja tuen maksutapaa ei voi valita, vaan ne on ennalta määritelty.
Investointihankkeissa ei ole mahdollista valita laskennalliset kustannukset 19 %- tai laskennalliset kustannukset 40 % -kustannusmalleja.
Katso lisätietoa Ruokaviraston sivuilta
Laskuri laskennallisten kustannusmallien vertailuun
Kustannusten kohtuullisuus hankinnoissa on selvitettävä jo hankkeen hakuvaiheessa. Hakemukseen liitetään selvitys tavanomaisesta hintatasosta ja yli 3000 euron hankinnoissa kolme tarjousta tai muu selvitys, jonka perusteella voidaan arvioida kustannusten kohtuullisuus.
Investointihankkeissa hintatason voi osoittaa käyttämällä viitekustannuksia.
Ns. sisäpiirihankintojen osalta hintavertailut on tehtävä erityisen huolellisesti.
Jo hakemusvaiheessa on mietittävä millä katetaan hankkeen omarahoitusosuus. Omarahoitusosuus ei voi koostua julkisesta rahoituksesta kuten kuntien tuesta, vaan sen tulee olla yksityistä rahaa.
Omarahoitusosuuden voi korvata osittain tai kokonaan talkootyöllä. Talkootyö on myös osa hankkeen kustannuksia kuten mikä tahansa muukin ulkoa ostettava työ, joten se tulee ottaa huomioon kustannusarviota tehdessä. Talkootyön arvo on 20 € / hlö / tunti. Jos työ tehdään traktorilla tai muulla vastaavalla työkoneella esimerkiksi mönkijällä tai moottorikelkalla, työkoneen käyttämisen arvoksi luetaan lisäksi 40 euroa käyttötunnilta. Talkootyön tekijän tulee olla vähintään 15-vuotias. Talkoita olisi hyvä kertyä tasaisesti hankkeen alusta alkaen, samassa suhteessa muiden kulujen kanssa.
Lisätietoa talkootyöstä hankkeissa
Hanketta haettaessa tehdään arvio vastikkeettoman työn laadusta ja määrästä
Tehty talkootyö kirjataan Talkootyön tuntikirjanpitolomakkeelle
Hanketta toteutettaessa täytetään talkootyölistoja päivä-, työtehtävä- ja henkilökohtaisesti. Lomake lisätään sivuille myöhemmin.
Tuki maksetaan toteutuneiden ja maksettujen kulujen perusteella, joten hankkeen toteutuksen aikainen rahoitus tulee olla tiedossa ennen hankkeen hakemista. Osa Varsin Hyvän toimialueen kunnista myöntää hankkeille väliaikaisrahoitusta, kysy lisää omasta kunnastasi.
Apua tukimuodon ja kustannusmallin valintaan sekä hankkeen valmisteluun Hyrrässä saat Varsin Hyvän henkilökunnalta. Ole rohkeasti yhteydessä!
"*" näyttää pakolliset kentät