Ekologisuus, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos puhuttavat nykyään paljon. Nuori voi tuntea olonsa masentavien ilmastouutisten vuoksi voimattomaksi. Meistä jokainen voi kuitenkin vaikuttaa maapallomme tilaan arjessa tekemillään valinnoilla. Yksi 4H-toiminnan keskeisimmistä tavoitteista onkin kannustaa nuoria kestäviin elämäntapoihin, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä. Helposti lähestyttävä tapa tähän on huomion kiinnittäminen ruokailuvalintoihin.
Kimppakalaasit (Village feast) tarkoittaa yhteisiä juhlia, esimerkiksi kyläjuhlia. Kyseessä on Turun alueen 4H-yhdistysten sekä kansainvälisen yhteistyökumppanin, Itävaltalaisen LAG Südburgenland Plussan hanke, jossa etsitään ja jaetaan maiden rajat ylittävässä kylähengessä ekologisia ruokaratkaisuja.
Hankkeen pääideana on ekologisten elämäntapojen vakiinnuttaminen erityisesti ruokailutottumuksiin. Hankkeessa järjestetään esimerkiksi kursseja ja työpajoja liittyen muun muassa parvekeviljelyyn, minkä lisäksi toteutetaan tutustumiskäyntejä ekologisiin kohteisiin. Itävallasta henkkeeseen osallistuu nuoria maanviljelijöitä, jotka toivovat uusia, ekologisempia vaihtoehtoja esimerkiksi ravintoloihin hampurilaisten rinnalle.
Villiruokaa Tippsundissa (kuva Nina Soini)
Koronapandemia on kuitenkin hankaloittanut kansainvälistä yhteistyötä ja viivyttänyt suunniteltuja toimia. Maiden välillä matkustaminen ja itse kimppakalaasien toteuttaminen vallitsevassa tilanteessa ei ole ollut mahdollista.
Kaikkea korona ei ole kuitenkaan pysäyttänyt. Esimerkiksi erilaisia villiruokareseptejä on vaihdettu ja maiden sisäisiä työpajoja ja retkiä on pystytty järjestämään. Suomen puolella järjestettiin syksyllä sieniretkiä, joissa nuoret pääsivät tutustumaan lähimetsiin ja oppivat hyödyntämään ekologista ruokaa läheltä. Suunnitteilla on myös retki luomumaatilalle, kalastusiltoja sekä villiyrttikurssi.
Kimppakalaasien kautta voi oppia uusia ekologisia reseptejä ja vahvistaa kestäviä elämänarvoja. Vaikka kyseessä on iso kansainvälinen projekti, tarjoaa se yksilötasolla arkeen uusia näkökulmia. Hanke tuo luonnon lähelle ja opettaa nuoria hyödyntämään luontoa ekologisesti. Syötävien sienten tunnistaminen, villiyrttien hyödyntäminen ja kansainvälinen kommunikaatio ovat taitoja, jotka hyödyttävät yksilön lisäksi koko maapalloa.
Olemme molemmat juuri aloittaneet 4H:lla. Olemme päässeet tutustumaan Kimppakalaasit -hankkeeseen ja tulemme kevään aikana osallistumaan hankkeen tapahtumiin. Olemme molemmat maalta kotoisin, joten luonto on aina ollut meille läheinen. Toivomme hankkeen kautta oppivamme lisää kestävistä elämäntavoista. Olemme innoissamme myös siitä, että kaupungeissa kasvaneet nuoret saavat hankkeen kautta mahdollisuuden tutustua luontoon ja nähdä, mistä ruoka tulee.
Hankkeen luontoystävälliset reseptit ovat kaikkien hyödynnettävissä hanketta toteuttavien 4H-yhdistysten sivuilla. Sieltä voit löytää esimerkiksi herkkutattipataohjeen!
https://turku.4h.fi/hankkeet/kansainvalinen-nuorisotyo-village-f/
Meri ja Jenni, 4H Turku