Maukasta keke-kasvatusta Ruskolla- 4H:n Safkasankari-kerhot alakoululaisille

Rusko on halunnut korona-aikana panostaa lasten hyvinvointiin ja vapaa-aikaan. Harrastamisen Suomen mallin kerhoja on yhteistyössä järjestöjen kanssa jo 40. 4H:n Safkasankarit kokkaavat viikoittain koulupäivän jälkeen eri teemojen pohjalta aterioita ja välipaloja. Kerholaiset oppivat muun muassa lähiruoasta, omavaraisuudesta sekä ruoan alkuperästä ja terveellisyydestä.

Käytännön ruokakasvatusta

Ruokalan oven takana odottaa jono puhdaskätisiä ja innokkaita alakoululaisia valmiina kokkailemaan.

Alkamassa on yksi 4H:n Safkasankarit-kerhoista, jossa on tällä kertaa luvassa voileipien kasaamista lähilaueen tuotteista, sekä sokerittoman makuveden valmistusta.

Teemana on terveellinen välipala. Vilkas ryhmä jaetaan kahtia ja ryhdytään hommiin.

Safkasankarit oppivat tekemällä. Keittiövalmiudet kehittyvät vastuullisen ruoanlaiton parissa. Samalla pohditaan ruokavalintojen vaikutusta ympäristöön, muihin ihmisiin ja eläimiin.

Tänään etsitään voileipätarpeiden kääreistä eri merkkejä. Näppärät kädet ja vilkkaat silmät löytävät nopeasti joutsenmerkkejä, sydänmerkin sekä Eurolehden.

Monimuotoista ekologisuutta

Kerhokertojen teemat kuvastavat ekologisen kestävyyden tärkeyttä. Safkasankareiden merkittävänä osana on myös kestävä sosiaalinen kehitys. Eriarvoisuus vähenee hyvinvoinnissa ja osallisuudessa, kun yhdessä opitaan vastuullisista valinnoista keittiössä.

Ruskolla ryhmäläiset ihmettelevät eri juomien sokeripitoisuuksia. Appelsiinimehun eteen kasaantuu yllättävä määrä sokeripaloja.

Kokiksen edessä taas on tyhjää. Englannin tunneista on hyötyä, kun pullon etiketistä paljastuu teksti ”zero sugar”.

Appelsiinimehusta löytyy silti muutakin, mitä zero kolasta puuttuu: lista vitamiineja. Lopulta päästään yhteisymmärrykseen sokerista: ”Kunhan ei liikaa, vaan kohtuudella”.

Haasteista uutta näkökulmaa

Kerhojen järjestäminen alakouluilla on tuonut omat haasteensa Safkasankareiden keittiöön, keittiöitä ei nimittäin ole! Onnekkaimmilla ohjaajilla on käytössään hella ja uuni, mutta pieniä kokkeja he eivät saa näihin tiloihin valitettavasti päästää.

Ohjaajien luovat ratkaisut ovat aiheuttaneet ihmetystä kerholaisissa: kukaan ei tiennytkään, että munakkaan  voikin valmistaa mikrossa. Alkuihmetys vaihtui kuitenkin nopeasti jonoksi innokkaita munanrikkojia ja kasvistenpilkkojia.

Suuri menestys on myös ollut reilun kaupan suklaan tuunaus. Popcorn, keksit ja kuivat hedelmät sekoittuvat suklaan kanssa maukkaaksi ja sotkuiseksi herkuksi.

Ennen kaikkea hauskaa

Lasten harrastusmahdollisuuksien  vähennyttyä koronatilanteesta johtuen, ovat 4H-kerhot antaneet lapsille tekemistä koulupäivän päätyttyä.

Poikkeavista oloista, niin tautitilanteesta kuin keittiön puutteesta huolimatta, ovat Ruskolaiset alakoululaiset saaneet tutustua kestävään kehitykseen yhdessä ruokaa laittamalla.

Meno kerhoissa on välillä vauhdikasta, mutta malttia on löytynyt tarvittaessa, esimerkiksi veitsen kanssa työskenneltäessä.

Reseptit ovat myös tulleet kirjoitetuksi jokaisen omaan vihkoon, josta niitä voi kotonakin kokkailla. Usein jää aikaa leikeillekin, ruokateemaisille tietenkin.

Ja oleellisin sisältyy jokaiseen kerhokertaan: yhdessä syöminen!

4H järjestää safkasankari -sekä muita kerhoja koko Suomessa! Lisätietoja löydät oman alueesi 4H- yhdistyksen sivuilta. Etsi lähin yhdistys vaikka tästä.

Jenni, 4H Turku