Videot ovat osa arkipäiväämme: somessa ne viihdyttävät, opettavat ja inspiroivat, suoratoistopalvelut koukuttavat isoilla valikoimillaan ja etätyön mahdollisuus videokokouksineen saa kaupunkilaiset pohtimaan maallemuuttoa. Jo yli 65 % internetin dataliikenteestä arvioidaan syntyvän videoiden striimauksesta eli suoratoistosta. Miten videoiden katselu sitten liittyy ilmastoasioihin?
Kun katsomme videoita netin välityksellä, suurin osa energiasta kuluu muussa kuin oman laitteen toiminnassa. Dataa lähetetään ympäri maailmaa sijoitelluista jättimäisistä palvelinsaleista, jotka tarvitsevat paljon sähköä ja tehokasta jäähdyttämistä. Ilmastopäästöjen määrään vaikuttaa merkittävästi, miten videoiden lähettämiseen, siirtämiseen ja katsomiseen tarvittava sähkö on tuotettu. Datankäytön vähentäminen mainitaan vielä harvoin ilmastotoimien joukossa, mutta koska internet ja nettivideot kuuluvat yhä kattavammin elämän kaikkiin osa-alueisiin, on niiden vaikutuksia planeetallemme yhä tärkeämpää ottaa huomioon. On kuitenkin monia keinoja vähentää energiankulutustaan videoita katsellessa.
Ensinnäkin kannattaa huomioida, mitä nettiä käyttää, sillä mobiiliverkon käyttäminen kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin laajakaistayhteys. Energiatehokkainta on katsella videoita valokuituverkon kautta. Kuvan resoluutiolla eli tarkkuudella on myös iso merkitys energian säästössä: mitä tarkempi kuva, sitä enemmän dataa pitää siirtää. Säädä resoluutio sisällön mukaan; taustalla pyörivän YouTube-virran tarkkuuden voi alentaa roimastikin, kun taas yhteisessä leffaillassa sen haluaa varmasti olevan korkealla. Mitä isompi näyttö, sitä enemmän energiaa kuluu. Suosi siis puhelinta tai tablettia, jos mahdollista, ja vähennä televisioruudulta katselua.
Mikäli aiot katsoa videota useamman kerran, lataa se laitteellesi, jotta vältät saman datan lähettämistä verkon kautta useampaan otteeseen. Soita musiikkia ja podcasteja äänitiedostoina ilman videota ja kuuntele kappaleita videopalvelujen sijaan musiikkipalveluista. Jos sinulla on tapana katsoa videoita nukkumaan mennessä, aseta sovelluksen uniajastin päälle. Näin vähennät turhaa datansiirtoa – ja unta häiritsevää videovirtaa. Useissa sovelluksissa voit asetuksista kytkeä automaattisen toiston pois päältä, jolloin esimerkiksi mainosvideot eivät käynnisty automaattisesti uutisvirtaa selatessa.
Ilmeisin keino vähentää datan käyttöä on vähentää videoiden katselua. Oman median käytön ilmastopäästöjen tiedostaminen motivoi pohtimaan myös ajankäyttöä – lukisiko sittenkin perinteistä kirjaa ennen nukkumaanmenoa?
Kirjoittanut Leader Varsin Hyvän harjoittelija Mira Viitasalo
Teksti on julkaistu myös Valonian Ekovinkkinä 9/2023