Tänä jouluna kohtuullisesti kaikkea!

Joulun viettoon on melkein niin monta tapaa kuin viettäjääkin. Monilla jouluiseen aikaan liittyy toive ansaitusta levosta, yhdessäolosta läheisten ihmisten kanssa, hemmottelusta ja herkuttelusta. EkoTeko-hanke kirjasi joitakin ajatuksia ja kokemuksia siitä, miten näitä toiveita voi hyvillä mielin toteuttaa.  

Mitä joulu meille merkitsee, mitkä ovat ne asiat, jotka tuovat sen toivotun hyvän olon ja juhlan tunnun? Jouluna on lupa pysähtyä. Se on hetki, jolloin on mahdollisuus viettää kiireettä yhteistä aikaa omien läheisten kanssa erilaisten joulupuuhien, hyvän ruuan ja juoman äärellä, kiteyttää Katja Rippstein Wirmon Martat ry:stä. Tämän joulun tärkeä ajatus on erityisesti se, että kohtuullisesti kaikkea, lisää Katja. Kohtuullisuus on ympäristöteko, ja sen lisäksi edistää se muutoinkin hyvinvointia ja iloa joulun aikana.

Marttayhdistykset tunnetaan kestävän arjen asiantuntijuudestaan. Yhdistystoiminta tarjoaa yhteisöllisyyttä, joka nyt korona-aikana on ollut erityisen merkityksellistä. Wirmon Martoissa jouluun valmistauduttiin virkkaamalla vuoden aikana yli 500 isoäidinneliötä, joista tehtiin joulukuusi, jota voidaan käyttää monta vuotta. Virkkaukseen käytettiin kaikki Marttojen jämälangat, sellaiset, joilla ei ollut enää muuta tekoa. Kuusen tekoprosessi loi iloa ja yhdessä tekemistä tekijöille, ja nyt se ilahduttaa ja luo jouluista tunnelmaa Mynämäen pääkirjastossa kaikille mynämäkeläisille, jatkaa Katja joulun merkityksestä yhteisöllisyyden ja kierrätyksen näkökulmasta.

 

EkoTeko-hankkeella ja Wirmon Martoilla oli Mynämäen joulutorilla kierrätysneuvontaa ja askartelua kierrätysmateriaaleista. Kuuseen sai ripustaa oman ajatuksen siitä, miten voisi tänä jouluna toimia siten, että luontokin kiittää. Kuva: Tiina Saaresranta

Yhdessä tekemistä ja kierrätystä edisti myös EkoTeko-hankkeen Turussa järjestämä jouluinen kranssipaja. Materiaaleina käytettiin muun muassa vanhoja kirjansivuja, pullon korkkeja ja luonnonmateriaaleja kuten käpyjä. Tänä jouluna ehdit vielä virittäytymään joulun tunnelmaan valmistamalla itse koristeita tai pakettikortteja kierrätysmateriaalia hyödyntäen, kannustaa Ina Fagerlund EkoTeko-hankkeesta.

Joulutunnelmaan virittäydyttiin EkoTeko-hankkeen ja Luomuspajan järjestämässä kranssipajassa. Näin upeita luomuksia pajassa syntyi! Kuva: Ina Fagerlund

 

Kohta joulu koittaa, vielä ehdit napata nämä kierrätysvinkit joulunviettoon:

  • Lahjapaperi: Ei sovi paperinkeräykseen, vie se polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Kartonkiset lahjalaatikot ja paperiset kassit: voit käyttää uudelleen tai viedä kartonginkeräykseen.
  • Joulukuusi: jos et keksi muuta jatkokäyttöä, voit sen paloitella kompostorin seosaineeksi tai viedä maksutta lajitteluasemalle. Muoviset tekokuuset sisältävät yleensä yli puolet painostaan metallia, jos muovikuusi on rikki, vie se metallinkeräykseen.
  • Kinkkurasva: Kaikki ruoanlaitossa syntyvät paistinrasvat kelpaavat kierrätykseen, vie ne suljetussa pahvitölkissä Kinkkutemppu-keräyspisteeseen (katso lähin piste netistä). Jos et pääse keräyspisteeseen viemään, laita imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan.
  • Alumiinivuoka: huuhtele kevyesti ja kuivaa, vie metallinkeräykseen.
  • Tuikkukynttilän kuori: metallinkeräykseen.
  • Ylijäämäruoka: Pakasta yli jäänyt ruoka pienissä erissä, älä yliarvioi tarvittavan ruoan määrää.
  • Joululahjat: lahjoja voi hankkia myös kierrätettynä, kirpparilta, tori.fi:stä jne. Suosi aineettomia lahjoja, kuten illallinen, teatteriretki, lastenhoitoa, eväsretki laavulle, tai anna aikaasi yksin asuvalle ikäihmiselle. ei-mieluisat lahjat voi laittaa kiertoon, muuten ne vaan täyttävät turhaan kaappeja.

Rauhallista joulun aikaa ja hyvää oloa!

Toivottaa EkoTeko-hanke