Suomi pyörämatkailijan unelmakohteeksi – Pyörämatkailufoorumi Vakka-Suomessa 15.–17.4.2024

Ensimmäinen valtakunnallinen Pyörämatkailufoorumi järjestetään Vakka-Suomessa 15.–17.4.2024. Pyörämatkailufoorumi 2024 kokoaa pyöräilyn ja pyörämatkailun kehittäjät eri puolilta Suomea valmistelemaan kansallista strategiaa, jonka tavoitteena on nostaa Suomi pyörämatkailun unelmakohteeksi.

 

Pyörämatkailu on kasvava trendi maailmanlaajuisesti. Keski-Euroopassa sen liikevaihto on jo ylittänyt risteilymatkustamisen. _Eniten rahaa lomaansa käyttävät keskimääräistä varakkaammat ”luottokorttipyöräilijät”, jotka arvostavat omin voimin liikkumista, lähiruokaa ja paikallisia elämyksiä – vähähiilistä lomailua parhaimmillaan, sanoo Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Heli Laukkanen.

 

Laukkasen mukaan Suomessa on hyviä pyöräilyreittejä kiinnostavine nähtävyyksineen. Esteenä on toistaiseksi reittien varren palvelujen saatavuus suomalaisten kesälomakauden ulkopuolella. _Eurooppalaiset lähtevät vain harvoin pitemmälle pyöräretkelle keskikesän helteillä. Sen sijaan suosiossa ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu, mikä tarjoaa suomalaisille matkailuyrityksille mahdollisuuden pidentää lyhyttä sesonkiaan.

 

Toinen haaste pyörämatkailijoiden Suomeen houkuttelemisessa on riittämätön yhteistyö reittien tuotteistamisessa. Työ vaatii majoitus- ja ravintolayritysten lisäksi pyöräpalvelujen, kuten vuokrauksen, huollon ja kuljetusten, kehittämistä. Julkisen vallan ja kuntien panosta tarvitaan taas reittien laadun, turvallisuuden ja opastuksen parantamiseen.

 

_Yksittäisten reittien sijaan meidän on luotava laajempia ja monipuolisempia kokonaisuuksia, jotka pystyvät tarjoamaan elämyksiä useamman päivän tai jopa yli viikon lomalle. Isommalla kohteella on myös enemmän voimavaroja kansainväliseen markkinointiin, korostaa BikeMenu2-hankkeen projektipäällikkö Jouko Parviainen. Hanke kehittää pyörämatkailua lounaisessa Suomessa.

 

Pyörämatkailufoorumi alkaa alan toimijoiden verkostoitumisella ja kokemusten vaihdolla maanantaina 15.4. Laitilan Louhenlinnassa. Tiistaina 16.4. kuullaan asiantuntijoiden esityksiä pintamatkailun mahdollisuuksista, pyörämatkailun nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Pyörämatkailukeskus paljastaa Saksan ja Suomen kyselyjen tuoreet tulokset, kuka oikein on pyörämatkailija vuosimallia 2024. Päivän huipentaa paneeli: Mistä eväät Suomen nostamiseksi pyörämatkailun maailmankartalle.

 

Tiistain ohjelmaan kuuluu myös nautittavaa: lounaalla Laitilan Louhenlinnassa 16.4. julkistetaan BikeMenu-hankkeessa kehitetyt pyörämatkailijan lähiruokamenyyt, joita ovat mestaroineet lähiruokalähettiläs ja kokki Pasi Kuronen ja Novidan keittiömestari Lasse Alisaari.

 

Keskiviikkona 17.4. siirrytään Pyhämaalle, jossa keskitytään Suomen pyörämatkailustrategian valmisteluun. Miten yhdessä voimme toteuttaa mission Suomesta pyörämatkailun unelmamaana. Miten saamme matkailijat valitsemaan lomakohteekseen Suomen, miten he tänne saapuvat ja millaisia palveluja ja elämyksiä heille kannattaa tarjota.

OHJELMA JA ILMOITTAUTUMINEN

 

Järjestäjät

Pyörämatkailufoorumin 2024 järjestävät Pyörämatkailukeskus, BikeMenu2-, 100Bike-, Bike across the Baltic ja Yhteispelillä Vakka-Suomen matkailuun -hankkeet sekä Laitilan ja Uudenkaupungin kaupungit.

 

BikeMenu2-hanketta hallinnoi Ukipolis Oy. Yhteistyökumppanina lähiruokapalvelujen kehittämisessä toimii Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä Novida. Hanketta rahoittaa EU:n maaseuturahaston kautta kahdeksan Leader-ryhmää: Joutsenten reitti, Karhuseutu, Pomoväst, Ravakka, I Samma båt, Satasilta, Varsin Hyvä ja Ykkösakseli.

 

 

Lisätietoa

Heli Laukkanen, 050 9111 295, heli.laukkanen@pyoramatkailukeskus.fi (Pyörämatkailufoorumi)

Jouko Parviainen, 044 729 1302, jouko.parviainen@ukipolis.fi (Pyörämatkailufoorumi, BikeMenu-hanke)

 

Kuva: Jouko Parviainen