Ylös, ulos ja kuntoportaisiin!

Maaseudun kuntoporraskilpailun avajaiset Paraisilla 3.6.

Tervetuloa kipuamaan saariston huipulle ja auttamaan Varsinais-Suomi voittoon valtakunnallisessa maaseudun kuntoporraskilpailussa! Kilpailun avajaisia vietetään maanantaina 3. kesäkuuta. Kävijälaskuri on käynnissä syyskuun loppuun asti, joten kortta voi kantaa kekoon koko kesän ajan.

 

Maanantaina 3.6. klo 17.30–19 vietetään maaseudun kuntoporraskilpailun avajaisia Paraisten Koirabaanan kuntoportailla osoitteessa Pajbakantie 4. Koirabaanan kuntoportaat edustavat Varsinais-Suomea valtakunnallisessa kilpailussa, jossa selvitetään, mitkä ovat suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat Suomessa.

– Nyt haastamme koko Varsinais-Suomen sekä kaikki sen kesäasukkaat ja -vierailijat mukaan kilpailuun. Jokainen nousu vie meidät portaiden mitan lähemmäs voittoa, kannustaa Varsinais-Suomen maaseutuviestinnän koordinaattori Janica Vilen.

Avajaistapahtumassa on pientä tarjoilua sekä kaikille avoin ja maksuton ohjattu kuntoporrastreeni, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Kuntoporrastreenin ohjaa paikallisen Muskelipajan yrittäjä Mia Salokannel. Portaiden huipulla olevalla näköalatasanteella kuntoilijoita odottaa Kvinnan ur berget -taideteoksen lisäksi palkintolippuja, joita vastaan 50 ensimmäistä kiipeäjää saa palkinnon.

”Kuntoportaat on mahtava ja monipuolinen paikka treenata ihan kaikille”, kannustaa Mia Salokannel.

Tapahtumassa saadaan kuulla myös vuonna 2021 valmistuneiden Koirabaanan kuntoportaiden tarina. Länsi-Turunmaan Yrittäjien sekä lukuisten talkoolaisten hyvässä yhteistyössä rakentamat 471-askelmaiset kuntoportaat nousevat keskeltä kalkkilouhosta ja tarjoavat mahdollisuuden ihailla upeita saaristomaisemia vaikka Turkuun saakka. Mutta mikä oikein on koirabaana, jonka mukaan portaat on nimetty? Siitä avajaisiin tulee kertomaan Länsi-Turunmaan Yrittäjien puheenjohtaja Julie Wallin.

– Oli hienoa saada Koirabaanan kuntoportaat mukaan kilpailuun edustamaan Varsinais-Suomea. Kuntoportaat ovat olleet todella suositut valmistumisestaan asti, joten niitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, Wallin sanoo.

Erityistä kiitosta Koirabaanan kuntoportaat ovat saaneet valaistuksestaan, pituudestaan, leveydestään ja askelkorkeudestaan. Keväällä 2023 Koirabaanan kuntoporrashanke palkittiin Varsinais-Suomen maaseutugaalassa EU:n maaseutuohjelmakauden 2014–2022 vaikuttavimmasta yhteistyöstä.

Kuntoportaille hankerahoituksen myöntänyt Leader I samma båt – Samassa veneessä on myös avajaisissa paikalla.

– Leader-ryhmät ovat myöntäneet tukea viime rahoituskauden 2014–2022 aikana yhteensä 13 kuntoportaille Varsinais-Suomessa. Yleisesti Varsinais-Suomen liikuntamahdollisuuksia on tuettu samana aikana 3,7 miljoonalla eurolla, kertoo I samma båt – Samassa veneessä -Leader-ryhmän toiminnanjohtaja Minna Boström.

Yhteensä Varsinais-Suomen 13 Leader-rahoitteisille kuntoportaille on myönnetty tukea noin 250 000 euroa. Kuntoporrashankkeissa on tehty talkoita yli 5 000 tuntia!

Leader-rahoitusta voi hakea maaseudun paikalliseen kehittämiseen. Tukea on tarjolla niin yleishyödyllisiin hankkeisiin kuin maaseudun yrittäjyyteenkin.

Varsinais-Suomeen on rakennettu Leader-tuella 13 kuntoportaat: Pyhämaan kulttuuriportaat, Laitilan Voima-portaat, Loimaan kuntoportaat, Ahdon portaat Kustavissa, Nimenkulman portaat Maskussa, Saukonojan portaat Liedossa, Kosken Tl kuntoportaat, Kuusjoen Vähäjärven kuntoportaat Salossa, Varasvuoren kuntoportaat Paimiossa, Rymättylän kuntoportaat Naantalissa, Houtskarin kuntoportaat Paraisilla, Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla ja Amospuiston kuntoportaat Kemiönsaarella.

EU:n maaseuturahoitusta on myönnetty lähes 50 portaille Suomessa

EU:n maaseuturahoituksella on rakennettu Suomeen yhteensä jo lähes 50 kuntoportaat. Mukana kuntoporraskilpailussa on 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea.

Mukana kilpailussa ovat

 • Hallin kuntoportaat Jämsässä
 • Honkavuoren portaat Pyhäjärvellä
 • Huhmarin kuntoportaat Pyhäsalmella
 • Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella
 • Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla
 • Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä
 • Kuntoportaat Orimattilaan
 • Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä
 • Lapin Linnavuoren portaat Raumalla
 • Lemin kirkonkylän kuntoportaat
 • Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa
 • Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla
 • Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä
 • Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella
 • Susivuoren kuntoportaat Närpiössä
 • Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa
 • Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa
 • Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella.

Portaissa on kesän ajan kävijälaskurit. Voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä.

Suomen maaseutuverkoston järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

Kaarinalaispariskunta koukussa Koirabaanan kuntoportaisiin

Pariskunta Koirabaanan kuntoportailla.
Kaarinalaispariskunta Anita ja Pauli Hietanen ovat Koirabaanan kuntoportaiden suurkuluttajia! Kuva: Anna Hyrynsalmi.

Paraisten Koirabaanan kuntoportaat ovat Anita ja Pauli Hietaselle jokaviikkoinen kohokohta. Yli kahdeksankymppiset kuntoilijat löysivät portaat pari vuotta sitten ja alkoivat pitää kirjaa nousuistaan. Kuukaudessa kertyy askelmia yhteensä 8 000. Viime vuonna askelia kertyi yhteensä 64 000.

– Ehdoton homma, suosittelen kaikille, jotka pystyvät kävelemään. Lääkärin mukaan olen nuorentunut 10 vuotta, Pauli Hietanen toteaa.

Kuntoportaiden nousu on lisännyt Paulin toimintakykyä: tasapaino ja motoriikka ovat parantuneet, ja mieliala on kohentunut. Lisäksi harrastus lisää yhteisöllisyyttä, sillä portaissa tapaa uusia ihmisiä.

– Kaikki morjestavat ja vaihtavat kuulumisia, vaikkei tunneta ennestään. Se kuuluu siihen kuntoiluun, kertoo puolestaan Anita Hietanen.

Koirabaanan portaat ovat pitkät, mutta ne on hyvin suunniteltu ja rakennettu.

– Portaiden askelmat ovat niin sopivat, että nousu sujuu joutuisasti. Nostan hattua talkoomiehille, sanoo Pauli.

Portaiden keskitasanteella ja ylhäällä on penkit, joilla voi levähtää tai nauttia eväitä. Kahvikioskia tai muita palveluita Hietaset eivät kaipaa. Portaat on hyvin hoidettu, eikä yhtään negatiivista asiaa ei ole tullut vastaan.

– Pääasia on, että pääsee kulkemaan portaita. Ylhäällä odottaa palkinto: hieno maisema kalkkilouhokselta Paraisten keskustaan. Linnut laulavat iloisesti, kun pääsemme ylös, Pauli ja Anita ylistävät yhteen ääneen.

Kuntoportailta löytyy vieraskirja, josta selviää, että kävijöitä on pääkaupunkiseudulta ja ulkomailta asti. Talvikaudella portaat suljetaan turvallisuussyistä, sillä niissä ei ole talvikunnossapitoa.

Hietasen pariskunta on innolla mukana kesän kuntoporraskilpailussa ja haastaa kaikki eläkeläiset liikkeelle maailman parhaisiin kuntoportaisiin.

 

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään maaseudun alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Tuen hakemisessa neuvovat ELY-keskus ja Leader-ryhmät.