Mainoskuva, jossa on isolla teksti: Leader Varsin Hyvän hankeinfot alkavat! Vasemmalla Eeva Mettala-Willbergin kuva.

Varsin Hyvän hankeinfot alkavat!

Varsin Hyvä esittelee yleishyödyllisiä Leader-tukia alueensa kunnissa – Tervetuloa mukaan!

Leader Varsin Hyvän hankeneuvoja Eeva Mettala-Willberg esittelee ohjelmakauden 2023–2027 yleishyödyllisiä hanketukia alkuvuoden aikana Varsin Hyvän toiminta-alueen kunnissa. Esittelykierros alkaa 31. tammikuuta Maskusta ja päättyy 4. huhtikuuta Kaarinaan.

Leader Varsin Hyvä on maaseudun kehittämisyhdistys, joka rahoittaa yleishyödyllisiä kehittämishankkeita ja mikroyritysten toimintaa Turun seudun maaseutualueilla. Rahoitus muodostuu EU:n maaseuturahaston, valtion ja toiminta-alueen kuntien rahoitusosuuksista.

– Juuri alkaneen uuden ohjelmakauden hankehakemuksia voidaan alkaa vastaanottaa keväällä, joten nyt olisi hyvä aika aloittaa hankkeen valmistelu. Yleishyödyllisiä hanketukia voivat hakea muun muassa yhdistykset, säätiöt, kunnat ja seurakunnat, kertoo Mettala-Willberg.

Tilaisuuksien Leader-info on sama kaikissa kunnissa, mutta kussakin kunnassa esitellään juuri siellä toteutettu paikallinen hanke. Osa esimerkkihankkeista on kehittämishankkeita ja osa investointihankkeita. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, noin tunnin mittaisia ja niiden alussa on kahvitarjoilu. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

Mahdollisimman suuri hyöty mahdollisimman monelle

Hanketoiminnalla tehdään aina jotain uutta tai parannetaan olemassa olevaa. Hankerahoitusta ei siis voi käyttää hakijan normaaliin toimintaan, vaan hankkeella tulee olla jokin uutuusarvo. Lisäksi yleishyödyllisten hankkeiden tulee hyödyttää mahdollisimman monia alueen asukkaita ja toimijoita.

– Hankkeilla voidaan kehittää esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia, palveluja, matkailua, nuorisotoimintaa, kulttuuritarjontaa, turvallisuutta tai esteettömyyttä. Lisäksi hankerahoituksen avulla voidaan esimerkiksi kunnostaa yhteiskäytössä olevia toimitiloja, rakentaa ulkoilureitistöjä, hankkia energiatehokkaita laitteita, parantaa maaseudun pieninfrastruktuuria tai kiertotalouteen liittyviä toimia, Mettala-Willberg listaa.

Varsin Hyvän tukemien hankkeiden kokonaiskustannukset voivat vaihdella tuhannesta eurosta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Tarkat tukimäärät eivät ole vielä tiedossa, mutta niistä tiedotetaan heti, kun ne varmistuvat.

Viisaasti vetävä, vireä, välittävä ja vihreä maaseutu!

Tuettavien hankkeiden tulee edistää Leader Varsin Hyvän paikallisen kehittämisstrategian tavoitteita. Varsin Hyvän strategiassa Turun seutu on viisaasti vetävä, vireä, välittävä ja vihreä. Kestävä kehitys on strategian läpileikkaava teema.

Yleishyödyllisten hankkeiden lisäksi Varsin Hyvä myöntää yritystukia alle viiden hengen mikroyrityksille ja jatkossa myös osa-aikaisille yrittäjille. Yritysten kehittämisestä ja rahoitusneuvonnasta vastaa toiminnanjohtaja Pia Poikonen.

 

Varsin Hyvän Leader-infot

  • Ti 31.1. klo 18: Masku, Kurittulan koulu, Koulukuja 1

Esittelyssä Maskun Hemminki 400 vuotta -hanke 

  • Ke 8.2. klo 18 : Sauvo, Sauvon kirjasto, Vintterintie

Esittelyssä Kallioranta kuntoon -hanke ja muut Karunan Kalliorannassa toteutetut hankkeet

  • Ti 14.2. klo 18: Nousiainen, Henrikin yhtenäiskoulun auditorio, Moisiontie 16

Esittelyssä Kylän toimintaverstas 2022–2024 -hanke ja muut Vanhan Aseman hankkeet

  •  Ti 28.2. klo 17.45: Lieto, Liedon Nuorisoseurantalo, Huiluntie 18, Yliskulma

Esittelyssä Liedon kotiseutuportaali – ovi kyliin ja kaupunginosiin-hanke ja muut Nautelankosken museolla toteutetut hankkeet

  • To 2.3. klo 17.30: Paimio, Paimiosali, Vistantie 18

Esittelyssä Museo mukana – kulttuuri liikuttaa -hanke ja Kärest pitäen -hanke 

  • To 9.3. klo 17.30: Turku, Paattisten aluetalo, Paattistalonkatu 1

Esittelyssä Hyvinvointi ja turvallisuus -teemahankkeen Paattisten luontopolkujen opastus AR-teknologiaa hyödyntäen -toimenpide 

  • Ke 15.3. klo 18: Taivassalo, Taivassalon yhtenäiskoulu, Ihattulantie 8

Esittelyssä Taivassalon Helsingin uimarannan kunnostushanke ja muut Helsingin kylän rannassa tehdyt hankkeet

  • Ke 22.3. klo 17.30 : Rusko, Kunnantalo, Vanhatie 5

Esittelyssä Kotiseutuarkistot digiaikaan-hanke

  • Ke  29.3. klo 17.30 : Naantali, Naantalin museo, Mannerheiminkatu 21

Esittelyssä Naantalin Kirjajuhlat jalkautuu kylille -hanke

  • Ti 4.4. klo 17.30 Kaarina, Avaruuspuisto Väisälä, Väisäläntie 20 

Esittelyssä HobbyLeader -teemahankkeen Aurinkokunta visualisoituna -toimenpide ja Virkistys- ja luontomatkailureitistöjen kehittäminen Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon alueilla -hanke

 

Lisätiedot:

Eeva Mettala-Willberg, 040 580 8868, eeva.mettala-willberg@varsinhyva.fi

Kartta, jossa Varsin Hyvän toimialue on väritetty oranssiksi.
Leader Varsin Hyvän toiminta-alueeseen kuuluvat kokonaisuudessaan Lieto, Masku, Nousiainen, Paimio, Rusko, Sauvo ja Taivassalo. Kaarinasta maaseutualueeksi lasketaan Piikkiö ja Kuusisto; Naantalista Livonsaari sis. Lempisaaren alue, Luonnonmaa, Merimasku, Rymättylä, Velkua ja vanha kaupunki; Raisiosta Krookila sekä alue Palovuoresta Haunisten altaalle ja Raision joelle; Turusta Maaria, Paattinen ja Kakskerran alue.

TIEDOTE