Kuvassa luistimet ja kypärä

Lahjoita, vastaanota, myy ja osta – kestävämpää kuluttamista paikallisesti netissä

Yhdellä on hyväkuntoista tavaraa, josta haluaa päästä eroon ­- toisella sitä ei ole ja haluaa sen mieluummin käytettynä hankkia. Tätä tarkoitusta varten on internetissä paikallisia ryhmiä, joissa tavara vaihtaa omistajaa ilman välikäsiä tai välityspalkkiota. Tämä on samalla mainio tapa vähentää oman kuluttamisen ympäristövaikutuksia ja laittaa hyvä kiertämään!

Netin paikalliset ryhmät toimivat yleensä Facebookissa. Jokaisessa pienessäkin kunnassa on vähintään yksi sekatavararyhmä, mutta parhaimmillaan erikoisryhmät ja alueelliset kirppikset mukaan laskettuna on kymmenkunta tarjonnaltaan toisistaan poikkeavaa myyntiryhmää. Facebookissa on kirpputoriryhmiä, joissa ihmiset myyvät ja ostavat tavaraa; sekä ns. roskalava- tai lahjoitetaan ryhmiä, joissa tavaroita annetaan ilmaiseksi.

– Paljon myydään lastenvaatteita, leluja, huonekaluja ja urheiluvälineitä. Lapsiperheet lienevät ahkerimpia myyjiä sekä ostajia, kuvailee Riikka Riihijärvi Ukin Seudun kirpputori -ryhmän ylläpitäjä.

Lähtökohtana Ukin seudun kirpputorissa on, että kaupat voidaan tehdä henkilökohtaisesti, ei vaikka postin välityksellä.

– Moni hoitaa tällä hetkellä myynnin esimerkiksi pihalla, tai myytävä tuote jätetään terassille, ostaja noutaa sen sieltä ja laittaa rahan tilalle tai maksaa esimerkiksi Mobile Pay:n kautta, kuvailee Riihijärvi kaupantekoa.

Kullakin ryhmällä on omat sääntönsä, jotka on laadittu sitä varten, että kaupankäynti tai tavaroiden vaihto on kaikille osapuolille sujuvaa ja mukavaa. Ryhmiä ylläpidetään vapaaehtoistyöllä, eikä ylläpitokaan vie paljon aikaa, kun säännöt ovat selkeät. Kirpputoriryhmissä toimitaan lain mukaan sekä myytävien artikkeleiden, että kaupanteon ja kaiken muunkin toiminnan osalta. Hankaluuksia tulee vastaan todella harvoin. Joissakin ryhmissä on ollut ongelmia alkoholin, tupakan, lääkkeiden, piraattituotteiden ja välitystoiminnan kanssa.

Kuvassa luistimet ja kypärä
Kirppisryhmissä pikakauppoja syntyy erityisesti kausitavaroista. Viimeviikkoina suosittuja ovat olleet hiihto- ja luisteluvarusteet.

Myös pienillä maaseutupaikoilla on omia Facebook-ryhmiä, esimerkiksi Livonsaaren ja Velkuan kylien kierrätysryhmä, jossa myydään, vaihdetaan ja annetaan tavaroita. Ryhmään pääsy edellyttää, että on alueen vakituinen tai vapaa-ajan asukas.

– On tärkeää, että tavarat voi kierrättää paikallisesti. Uutta tavaraa tuotetaan maailmassa jatkuvasti liikaa. Tässä ryhmässä valtaosa tavaroista lahjoitetaan ilmaiseksi.  Muutama sohva ja vuode lienee vaihtanut paikkaa useammankin kerran. Paras juttu on, että kaikki säästyvät pitkiltä kuljetusreissuilta kaupunkiin, kiteyttää Livonsaari ja Velkua kierrättää -ryhmän ylläpitäjä Inkeri Aula.

Aula korostaa, että tässä ryhmässä osallistujien vuorovaikutus on mutkatonta.

– Ryhmässä käyttäydytään ensiluokkaisen kohteliaasti. Näiden vuosien aikana olen vain yhden ainoan julkaisun joutunut poistamaan aiheeseen kuulumattomana. Itse olen pitänyt tärkeänä, että ryhmään pääsee vain vastaamalla jäsenyyskysymyksiin, näin ollaan vältytty häiriöiltä. Ryhmä on aktiivinen, ja se toimii itsestään omalla painollaan.

Ryhmien toiminnan tuloksena tarve uutena ostettavan tavaran määrään vähenee, ja moni tavara päätyy kaatopaikan sijaan uuteen kotiin. Kierrättäminen, tavaroiden lahjoittaminen ja vastaanottamisen tuo monenlaista iloa.

– Itse sain viimeksi lahjoituksena käytöstä pois jääneen työtuolin, joka tuli heti käyttöön. Kävin hakemassa sen kävellen, kun matka oli lyhyt. Paluumatkalla kävin kahvilla kyläkaupassa ja parkkeerasin tuolin siihen kaupan pihaan – se herätti huvittuneita kommentteja, kertoo Inkeri Aula.

Myyjä
Kerro mitä myyt, kuvaile riittävän yksityiskohtaisesti sekä määrittele hinta, maksu- ja toimitustapa. Täydennä ilmoitus kuvalla myytävästä tuotteesta. Julkaise ilmoitus valitsemassasi ryhmässä sen sääntöjen mukaan esim. seinällä tai kansiossa. Muista päivittää ilmoitusta tarvittaessa, vastaa tuotteesta tulleisiin kyselyihin ja lopulta muista poistaa myynti-ilmoitus.

Ostaja
Kerro ostohalukkuutesi kommentoimalla myynti-ilmoitusta. Tarvittaessa varaa tuote alustavasti (=av), mutta hyväksy samalla että ryhmän sääntöjen tai myyjän niin määritellessä joku toinen voi jo ostaa ja noutaa tuotteen ennen sinua. Toimi myyjän antamien ohjeiden mukaan, ole tavoitettavissa, maksa sutjakasti ja nouda tuote sovitusti.

 

Tiina Saaresranta ja Tuuli Jansson, EkoTeko-hanke, Leader Ravakka