Lähes jokaisesta Suomen kunnasta löytyy EU-päättäjä

EU-päättäjiä löytyy lähempää kuin uskotkaan! Suomen Leader-ryhmien hallituksissa toimii noin tuhat aktiivista ihmistä, jotka pääsevät päättämään EU:n maaseuturahoituksen paikallisesta kohdentamisesta.

Suomi on ollut jo 30 vuotta Euroopan unionin jäsen ja lähes yhtä kauan Suomen maaseutua on kehitetty EU:n tuella. Maaseudun kehitystyössä on nähty monia eri vaiheita, ja nykyään EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja Leader-ryhmät.

Leader-ryhmiä on Euroopassa 3 000, Suomessa 53 ja Varsinais-Suomessa viisi: I samma båt – Samassa veneessä, Jokivarsikumppanit, Ravakka, Varsin Hyvä ja Ykkösakseli.

Leader-rahoituksen avulla maaseudun asukkaat, yhteisöt ja yritykset toteuttavat hankkeita omien ideoidensa pohjalta. Yleishyödyllisillä hankkeilla parannetaan muun muassa maaseudun harrastusmahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä. Yritysrahoituksen avulla taas tuetaan maaseudun yritysten käynnistämistä, kehittämistä ja investointeja. EU:n maaseuturahoituksesta hyötyvät kaikki!

Päätökset rahoitettavista hankkeista tekevät Leader-ryhmien hallituksissa toimivat paikalliset ihmiset, jotka ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita. Paikalliset päättäjät edustavat tasapuolisesti asukkaita, yhdistyksiä ja paikallista julkista hallintoa.

EU:n maaseuturahoituskaudella 2023–2027 Suomen Leader-ryhmät jakavat 230 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen. Varsinais-Suomen Leader-ryhmät pääsevät jakamaan potista omille alueilleen noin 20 miljoonaa euroa.

Leader-toiminta tuo Euroopan unionin lähemmäs meitä kaikkia myös kansainvälisten hankkeiden kautta. Euroopan Leader-ryhmät muodostavat laajan paikallisten toimijoiden verkoston ja Varsinais-Suomestakin osallistutaan aktiivisesti kansainväliseen maaseudun kehittämistoimintaan. Tätä eurooppalaista yhteistyötä juhlitaan Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta.

EU-päättäjiä Varsinais-Suomesta

Pasi Kullanmäki, Leader Jokivarsikumppaneiden puheenjohtaja

Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa?

– Toinen kausi meneillään hallituksen puheenjohtajana.

Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta?

– Antoisinta Leader-ryhmän toiminnassa on se, että ryhmän jäsenet pääsevät yhdessä kehittämään paikallisia elinkeinoja, vahvistamaan yhteisön yhteistyötä ja näkemään konkreettisia tuloksia työstään. Tämä yhteinen työskentely luo merkityksellisyyttä, edistää paikallisen kehityksen mahdollisuuksia ja tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta sekä verkostoitua muiden samanhenkisten kanssa. Lisäksi on palkitsevaa nähdä, kuinka pienilläkin teoilla voidaan saada aikaan positiivisia vaikutuksia paikallisessa yhteisössä.

Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta?

– Yhteenvetona voin todeta, että Leader-ryhmän jäsenenä olen saanut syvällisemmän ymmärryksen EU:n roolista, toimintatavoista ja mahdollisuuksista paikallisen kehittämisen tukemisessa.

Stina Siikonen, Leader Ykkösakselin hallituksen varajäsen

Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? 

– Vuodesta 2023.

Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta?

– Maaseudun kehittämiseen osallistuminen ja sen vapaaehtoisen aktiivisuuden tukeminen. Lisäksi vaikuttaminen siihen, miten maaseutualueiden yrityksiä rahoitetaan ja huomioidaan esimerkiksi kannattavuuden kasvu.

Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? 

– Rahoituksen aikajänteistä, yhteisestä kehittämistyöstä ja kansainvälisistä hankkeista.

Lari Vähäsalo, Leader Varsin Hyvän hallituksen jäsen (yhdistykset)

Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa? 

– Vuodesta 2023.

Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? 

– Tutustua muihin Leader-jäseniin Suomesta ja ulkomailta, nähdä toiminnan tuloksia eri hankkeissa sekä voida/osata jakaa tietoa Leader-toiminnasta.

Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? 

– Ymmärrän paremmin miten ja ennen kaikkea miksi EU rahoittaa Leader-toimintaa. Muuten olen kyllä erittäin hyvin perillä EU:n muista rahoitusinstrumenteista. Olen kuitenkin yllättynyt, kuinka vähäinen tietämys ihmisillä on Leader-rahoituksesta.

Tanja Harilainen, Leader Ravakan hallituksen jäsen (asukkaat)

Kuinka pitkään olet ollut mukana Leader-toiminnassa?

– Neljä vuotta.

Mikä on ollut Leader-toiminnassa antoisinta? 

– Olen saanut hyvää tietoa maaseudun haasteista ja mahdollisuuksista, mikä auttaa itseäni vaikuttamaan positiivisesti paikalliseen kehitykseen.  Antoisaa on myös se että on päässyt tutustumaan muihin maaseudun kehittämisestä kiinnostuneisiin henkilöihin ja organisaatioihin.

Mitä olet oppinut EU:sta Leader-toiminnan kautta? 

– Olen saanut tietoa   EU:n tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista. Sekä siitä, miten jäsenvaltiot ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

 

Onko sinulla idea kotiseutusi kehittämiseksi? Ota yhteys oman alueesi Leader-ryhmään!

 

Karttakuva, jossa Leader-ryhmien toiminta-alueet.
Varsinais-Suomen Leader-ryhmien aluerajat. EU:n maaseuturahoituksen ulkopuolinen alue on merkitty harmaalla.

 

 

Vetoomus Euroopan maaseudun puolesta

European Leader Association for Rural Development (ELARD) on Euroopan Leader-ryhmien yhteistyöfoorumi ja maaseudun paikallisen kehittämisen edunvalvoja. ELARD on julkistanut vetoomuksen, jossa kehotetaan Euroopan Komissiota vahvistamaan Leader-toiminnan roolia EU:n maaseutupolitiikan ja -rahoituksen keskeisenä toimintatapana seuraavalla rahoituskaudella. Kampanjan kunnianhimoinen tavoite on kerätä miljoona allekirjoitusta maaseutualueiden vahvemman tulevaisuuden puolesta.